Concerten | Concertkoor Breda

Najaarsconcert 2017: Hoop & Passie in Wenen

Het Concertkoor Breda onder leiding van Geert van den Dungen begeeft zich in het 107de jaar van zijn bestaan vol “Hoop en Passie” in Weense sferen. Prachtige werken staan op het programma:

Het Requiem van Mozart en

De Nelson mis van Haydn

Mozarts Requiem behoeft geen aanbeveling. Als u gevraagd zou worden wat de mooiste kerkmuziek is, dan zult u ongetwijfeld het Requiem van Mozart in een adem noemen met de Mattheus Passion.
Mozart begon deze compositie vijf maanden voor zijn dood in december 1791. Zijn leerling Joseph Eybler en vriend Franz Xavier Süssmayer voltooiden het.

Haydn werkte aan zijn Missa in Angustiis (nood, benardheid) in de zomermaanden van 1798. Tijdens het schrijven van het Benedictus versloeg admiraal Horatio Nelson de Fransen in de slag bij de Nijl. Vandaar ook wel de Nelson mis.

KOOR, SOLISTEN en ORKEST
Het koor wordt begeleid door een viertal jonge, veelbelovende zangers, die in de wereld van de koorzang al grote bekendheid genieten. Eén van hen, sopraan Margreet Rietveld, kreeg vorig jaar lovende reacties bij ons najaarsconcert gewijd aan de Habsburgse Klassieken Haydn, Mozart en Adlgasser.
Het succesvolle symfonieorkest “Accademia Amsterdam” keert ook weer terug in het najaarsconcert van 2017 en zorgt voor instrumentele ondersteuning van koor en solisten. Het ensemble bestaat uit musici opgeleid in de traditie van de authentieke uitvoeringspraktijk. De leden treden regelmatig op in bekende Europese barokorkesten.

WAAR?
Voor dit najaarsconcert keren wij weer eens terug naar de St. Willibrordkerk in Teteringen, bekend om de goede akoestiek, het sfeervolle interieur en goed zicht. De kerk staat geklasseerd als rijksmonument.

PARKEERMOGELIJKHEDEN
In de directe omgeving van de kerk is ruim mogelijkheid tot – gratis – parkeren.

NAZIT
Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een gezellige nazit in de Dorpsherberg van Teteringen.

PRIJS
Ondanks stijgende prijzen, heeft het Concertkoor de toegangsprijs laag weten te houden: € 25,- (inclusief consumptie en programmaboek)

KAARTEN
Verkrijgbaar via www.concertkoor.nl, bij de Vrije Boekhandel, bij boekhandel Van Kemenade & Hollaers, de VVV en Bloemisterij Aarts (in Teteringen).

AANVANG
Concert: 15.00 uur, zaal open: 14.15 uur. Duur uitvoering ruim 2 uur (incl. pauze)

Voorjaarsconcert 26 maart 2017: Jubilate Deo

Hendrik Andriessen in het licht van zijn tijd

Een bijzonder concert in het kader van de herdenking van Hendrik Andriessen (1892-1981), een van de belangrijkste Nederlandse componisten uit de 20-ste eeuw, die 125 geleden in Haarlem werd geboren. Zijn invloed op de Nederlandse katholieke kerkmuziek is groot geweest. Een groot aantal van zijn missen, motetten en orgelwerken werden heel vaak met succes en bewondering uitgevoerd. Dit programma met kerkmuziek biedt een fraaie blik op vervlogen tijden uit de Europese muziekcultuur en portretteert Hendrik Andriessen als kerkmusicus.

In het programma worden Andriessens composities (o.a. Jubilate Deo en Magnificat) omlijst door werken van zijn drie voornaamste leerlingen, de 'tres pueri' genaamd: Jan Mul, Herman Strategier en Albert de Klerk. Daarnaast zal er muziek klinken van zijn broer Willem Andriessen, zijn Bredase leerling Leo Hanssen, zijn Franse voorbeeld Gabriël Fauré en enkele motetten van de oude polyfone meesters Palestrina en Lassus.

De jonge organist Rowan van der Westen (1985), die aan het Fontys Conservatorium orgel studeerde bij Ad van Sleuwen en Henco de Berg, speelt solowerken van Hendrik Andriessen (Sonate de chiesa) en César Franck.

Concertkoor Breda
dirigent: Geert van den Dungen
solist: Rowan van der Westen - orgel en piano

Breda, zondag 26 maart 2017. Laurentiuskerk, Ginnekenweg (tegenover Oncle Jean)
Aanvang 15:00 uur

Toegangskaarten à € 15,00 zijn verkrijgbaar via www.concertkoor.nl (076-5411905), de Vrije Boekhandel en de VVV.

Wij verheugen ons op uw komst!